23 May 2011

Perempuan dilarang memandu kereta.


Di Arab Saudi, kalau wanita memandu adalah satu kesalahan yang besar. Seorang perempuan dilarang sama sekali untuk memandu kenderaan. kalau nak naik kenderaan sendiri kena ada driver lelaki. tapi janda sahaja yang dibenarkan untuk menggaji seorang driver. Kalau tak maknanya dah melanggar undang-undang. memang pelik.


RIYADH - Seorang wanita di Arab Saudi telah ditahan pihak berkuasa negara itu semalam selepas dia melancarkan kempen menentang wanita memandu kereta, lapor sebuah akhbar semalam. 


Wanita berkenaan, Manal al-Sherif juga memuat naik klip video yang menunjukkan dia sedang memandu kereta di Khobar ke laman sosial Facebook dan YouTube agar wanita lain mengikut perbuatannya. 


Dia bersama sekumpulan wanita lain turut mewujudkan muka surat dalam Facebook.

Muka surat itu berjudul 'Ajar saya bagaimana untuk memandu justeru saya boleh melindungi diri saya.' 


Dia kini memiliki 11,000 penyokong bagi mendesak kerajaan menggugurkan larangan itu.

Manal yang belajar memandu semasa berusia 30 tahun di New Hampshire, Amerika Syarikat berkata, kebaikan memandu bagi wanita adalah boleh menyelamatkan nyawa, masa dan martabat seorang wanita.

"Ini adalah kempen sukarelawan untuk membantu wanita di negara ini belajar memandu kereta, sekurang-kurangnya pada masa kecemasan," katanya dalam video berkenaan. 


laman facebook yang diwujudkan untuk mencabar undang-undang yang merepek ni.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...